Olemme Oulun kädentaitomessuilla tänä viikonloppuna. Siksi osa tuotteista puuttuu verkkokaupasta ja toimituksissa voi olla pientä viivettä maanantaihin asti.

Millainen on (hyvä) sukkalanka?

Millainen on hyvä sukkalanka?

 

Olen aina vähän vierastanut lankojen määritelmiä, kuten virkkauslanka, vauvalanka tai sukkalanka, koska kyllähän kaikkea lankaa voi virkata, vauvan vaatteisiin sopii niin villa kuin puuvillakin, ja melkeinpä mistä vain langasta saa tehtyä sukat, jos niin haluaa.

Mutta tokihan toisista langoista tulee käyttökelpoisemmat sukat kuin toisista. 

Useimmat meistä tykkäävät, että sukkien tulisi olla lämpimät, kestävät ja istua hyvin jalkaan. Lämpimät sukat saa aikaan langasta, jossa on mahdollisimman suuri osa käytetystä kuidusta on villaa, alpakkaa tai vaikka jakkia tai laamaa. 

Sukat joutuvat kovalle kulutukselle, erityisesti, jos niitä käytetään kengissä. Sukkalankoihin lisätään useimmiten 15-30% polyamidia lisäämään kulutuskestävyyttä. Mutta toisin kuin villa, muovi ei lämmitä, joten unisukat ja muut vähälle kulutukselle jäävät sukat pärjäävät mainiosti ilman nailonia. Jos haluaa vältellä muovia, sukkalankoja saa myös nokkosella, ramilla tai bambulla vahvistettuna. Villasukan kestävyyteen vaikuttaa moni muukin asia kuin vahvike, mutta langoissa nailonia pidetään usein sukkalangan merkkinä. 

Sukat istuvat hyvin, jos lanka joustaa. Mieti vaikka sataprosenttista puuvillaa tai pellavalankaa, jotka joustavat vain vähän - puuvilla ja pellavasukkiin onkin lisätty polyamidia istuvuutta lisäämään. Villa taas on joustavaa omasta takaa. Istuvuuteen vaikuttaa tietysti myös langan paksuus: useimmat sukkalangat neulotaan 2-4 mm:n paksuisilla puikoilla. 

Omat suosikkini perussukkiin ovat hyväksi havaittujen saksalaisten valmistajien langat, kuten Opal, Regia ja Austermann Step. Ja kun haluan tehdä erityisen ihanat sukat, puikoilleni pääsee Manos Del Uruguayn Alegriaa. Mikä on sinun suosikkisukkalankasi?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös


Jätä kommentti