Olemme Suomen Kädentaidot -messuilla 15.-17.11, minkä takia iso osa tuotteista puuttuu verkkokaupasta viikonlopun ajan.

Tiimalasikantapää (ja mikä siinä voi mennä pieleen)

Tiimalasikantapää (ja mikä siinä voi mennä pieleen)

Tiimalasikantapää on usein se, jota kokeillaan, kun lappukantapäitä on neulottu kyllästymiseen asti. Siinä ei oikeastaan ole mitään uutta eikä ihmeellistä - samanlainen, lyhennetyistä kerroksista neulottu kantapää on useimmissa kaupasta ostetuissa sukissa. Ja mahtavaa tiimalasikantapäässä on se, että se tehdään samalla tavalla riippumatta siitä, neulotaanko sukka varpaista varteen vai toisin päin. 

Alla ohje tiimalasikantapään tekemiseen - ja muutama vinkki, miten ongelmat voi välttää. 

Tiimalasikantapää (ja mikä siinä voi mennä pieleen)

Tiimalasikantapää neulotaan lyhennetyillä kerroksilla, puikoilla 1 ja 4 kuten lappukantapääkin. Siinä kohtaa, kun lappukantapäätä tehdessäsi siirtäisit kahden puikon silmukat yhdelle, aletaan tiimalasikantapäässä tehdä lyhennettyjä kerroksia alla kuvatulla tavalla, edelleen erillisillä puikoilla. 

Lyhennetyt kerrokset tiimalasikantapäässä

1. Aloita neulominen kerroksen alussa, oikealla puolella, neulomalla 1. puikon kaikki silmukat oikein ja käännä työ. 

2. Nurjalla puolella nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka niin kireälle, että oikealla puikolla näyttää olevan silmukkapari yhden silmukan sijaan (kuva alla). Neulo loput 1. ja 4. puikon silmukat nurin ja käännä työ. 

Tiimalasikantapää (ja mikä siinä voi mennä pieleen)

3. Oikealla puolella nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka taas kireälle niin, että puikolle näyttää muodostuvan silmukkapari. Neulo kaikki silmukat oikein, lukuunottamatta edellisellä kerroksella nostettua silmukkaa, joka näyttää silmukkaparilta. Käännä työ.

Tiimalasikantapää (ja mikä siinä voi mennä pieleen)

4. Nosta taas yksi silmukka nurin neulomatta ja kiristä lanka, jotta silmukka näyttää silmukkaparilta. Neulo kaikki silmukat nurin, lukuunottamatta edellisellä kerroksella nostettua silmukkaparilta näyttävää silmukkaa. Alla olevassa kuvassa näkyy oikealla puikolla tavalliset silmukat, vasemmalla nostetut silmukkaparilta näyttävät silmukat. 

Tiimalasikantapää (ja mikä siinä voi mennä pieleen)

5. Jatka näin, eli nosta aina ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, kiristä lanka ja neulo normaalisti lukuunottamatta edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Näin joka kerroksella neulottavat silmukat vähenevät. Jatka lyhennettyjä kerroksia, kunnes keskellä olevien, tavallisten silmukoiden määrä on 1/3 alkuperäisistä kantapään silmukoista. Kantapää näyttää nyt kolmion muotoiselta. 

Tiimalasikantapää (ja mikä siinä voi mennä pieleen)

 6. Neulo yksi kierros ympäri, kaikki silmukat oikein - siis myös puikot 2 ja 3. Ole erityisen tarkkana, kun neulot nostettuja "silmukkapareja", ne neulotaan siis yhtenä silmukkana, ei erikseen. Kierroksen jälkeen ollaan taas puikkojen 4 ja 1 välissä eli kerroksen alussa. 

Lisäykset tiimalasikantapäässä 

7. Oikea puoli: neulo 1. puikon tavalliset (eli kantapään keskiosan silmukat) oikein + lisäksi yksi silmukka, joka on nostettu neulomatta kaksi kerrosta aiemmin. Käännä työ. 

8. Nurja puoli: nosta silmukka nurin neulomatta, vedä lanka kireälle, neulo kantapään keskiosan tavalliset silmukat nurin + yksi silmukka, joka on nostettu neulomatta kaksi kerrosta aiemmin. Käännä työ. 

9: Oikea puoli: nosta silmukka nurin neulomatta, vedä lanka kireälle, neulo kantapään keskiosan tavalliset silmukat oikein + edellisellä kerroksella nostamasi silmukka oikein + vielä yksi silmukka oikein. Käännä työ. 

10. Nurja puoli: nosta silmukka nurin neulomatta, vedä lanka kireälle, neulo kantapään keskiosan tavalliset silmukat nurin + edellisellä kerroksella nostamasi silmukka nurin + vielä yksi silmukka nurin. Käännä työ. 

11. Jatka samaan tapaan: nosta aina ensimmäinen silmukka nurin, kiristä silmukka, neulo keskimmäiset silmukat normaalisti joko oikein tai nurin puolesta riippuen, neulo edellisellä kerroksella nostettu silmukka + sen jälkeen vielä yksi silmukka.

12. Jatka näin, kunnes neulot nurjaa puolta ja nostat ensimmäisen silmukan nurin neulomatta. Neulo kaikki muut silmukat nurin ja käännä työ. 

13. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, kiristä silmukka ja neulo kaikki loput silmukat oikein. 

Tiimalasikantapää on nyt valmis! Lappukantapäästä tuttuja kiilakavennuksia ei tarvita, koska työssä on nyt sama määrä silmukoita kuin ennen kantapään aloitusta. 

Tiimalasikantapää (ja mikä siinä voi mennä pieleen)

Mikä sitten voisi mennä pieleen tiimalasikantapäässä? 

Reiät: neulomatta nostetun silmukan kiristämistä korostetaan tiimalasikantapään ohjeissa kyllästymiseen asti, ja siihen on syynsä: löysälle jäänyt silmukka näkyy kuitenkin reikänä valmiissa sukassa. Tämän onneksi oppii viimeistään toisen sukan kohdalla :)

Pudonneet silmukat: joskus jollekin (kröhöm) on saattanut käydä niin, että kantapään lisäyksiä tehdessä on huomannut, että silmukka tai silmukoita on karannut. Ne karkaavat todennäköisesti siinä kohdassa, kun lyhennettyjen kerrosten jälkeen neulotaan yksi kierros ympäri - olkoon se joku, jolle näin on saattanut käydä, erityisen tarkkana neuloessaan nostettuja silmukoita, että neuloo oikean lankalenkin läpi. 

Nostetut silmukat: silmukka nostetaan oikeallakin puolella nurin. 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös


6 kommenttia

 • Hei Ellu! Jos neulot neljällä puikolla, joissa on kaikissa yhtä paljon silmukoita, tiimalasikantapäähän on tarkoitus käyttää kaikki ensimmäisen ja neljännen puikon silmukat. Eli tuo kohta 12 tarkoittaa, että siihen asti, kunnes neulot nurjaa puolta ja nostat ensimmäisen puikon viimeisen silmukan neulomatta (eli siis ensimmäisen, kun olet nurjalla puolella).

  Hyvä kommentti, tuo on tosi epäselvästi kerrottu tekstissä – päivitän sen tässä lähiaikoina.

  Neulovilla
 • Hei! Hjälp, saisiko selvennystä kohtaan 12.

  “Jatka näin, kunnes neulot nurjaa puolta ja nostat ensimmäisen silmukan nurin neulomatta. Neulo kaikki muut silmukat nurin ja käännä työ. "

  - Niinhän tehdään jatkuvasti, eli neulotaan vuoroin oikeaa ja nurjaa puolta ja nostetaan ensimmäinen silmukka nurin neulomatta. Toisin sanoen, en ymmärrä missä kohdassa pitäisi ymmärtää, että nyt riittää. :D Tuo sama lause esiintyy myös mm. Ullaneule-sivustolla enkä ymmärrä sitä vaikka kuinka pyörittelisin sanoja.
  Kiitos!

  Ellu
 • … sama kysymys tuli uudelleen kun luulin etten ollut lähettänyt ollenkaan (en äsken nähnyt omaa enkä vastausta)

  Kiitos vastauksesta!

  Sari
 • Hei!
  Tämä on mahtavan selkeästi neuvottu ohje ja kuvat joista ymmärtää mitä tarkoitetaan 👌.

  Pari tarkentavaa kysymystä olisi asiasta:
  - jos aloittaa varpaasta, niin jalkateräosuus ilmeisesti neulotaan nilkkaan asti (ei siis tarvi arpoa oikeaa kohtaa kiilan aloitukseen)?
  - voiko tämän kantapään neuloa vahvistettuna neuleena, vai aiheutuuko jossain kohtaa ongelma sen kanssa?

  Täällä neuloja, joka ei vielä(kään) osaa kunnolla hahmottaa näitä silmukoiden saloja ja haluaisi onnistua mieluiten ilman purku-urakoita.

  Sari
 • Juu, tämä toimii siis samalla tavalla kumpaankin suuntaan. Jos neulot varpaista aloittaen, tee jalkapöytä valmiiksi niin, että koko jalkaterän pituudesta puuttuu kantapään verran (mun kohdallani se on useimmiten noin 5 cm). Sitten tiimalasikantapää ja siitä suoraan jatkaen varteen.

  En ole koskaan tehnyt vahvistettuna, mutta eiköhän tämän sellaisenakin voi tehdä! Aloin miettiä, että sotkeeko vahvistetun neuleen nostetut silmukat jotenkin siinä ihan reunassa, mutta pitäisi kokeilla neuloa, niin tietäisi varmasti. Mutta periaatteessa, miksi ei :)

  Neulovilla

Jätä kommentti